Wat is salsa?

Salsa betekent in het Spaans "saus". Verschillende ingrediënten bij elkaar gevoegd tot een smakelijk geheel. Dit gebeurt ook met de muziek en de bijbehorende dansstijl. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten dans, zoals Son, Danzón, Guaguanco, Cha-cha, Mambo etc.

Geschiedenis

De Salsa heeft haar oorsprong vermoedelijk op Cuba, waar de de muziek van afrikaanse slaven zich vermengde met spaanse ritmes. Hierna verspreidde de Salsa zich en in de jaren '70 nam de populariteit van latinmuziek toe en werd de verzamelnaam salsa algemeen geaccepteerd. Er ontstonden diverse stijlen, waaruit drie hoofdstromingen zijn ontstaan. De Cubaanse Salsa, de New York stijl en de Los Angeles Styling. Salsa is nog steeds in beweging en er ontstaan steeds nieuwe initiatieven en ontwikkelingen.

Way of life

Voor veel mensen is salsa een "way of life" geworden, waarbij vakanties en priveleven gecombineerd worden met de salsadansmogelijkheden, zowel in binnen- en buitenland. Tenslotte is in Nederland het aantal uitgaansgelegenheden waar salsa gedanst kan worden nog steeds groeiende. Zo kan bijvoorbeeld in Amsterdam elke avond ergens anders gedanst worden. Ook in het buitenland zijn de mogelijkheden groeiende en niet alleen in latijns-amerikaanse landen, maar ook bijvoorbeeld in Zweden, Canada, Hong Kong en Tokio.

Bachata Beach Festival - Zandvoort

Als eerste in Nederland organiseerde Salsamotion in 2009 met groot succes het Bachata Beach Festival op het strand van Zandvoort bij Mango's Beachbar.
Inmiddels is ook een vast item geworden in alle activiteiten die door Salsamotion worden georganiseerd. Dus ook in 2019 op 06 & 07 augustus het Bachata Beach Festival in Zandvoort aan Zee.
Klik hier voor de website van het bachatafestival.nl

Haarlem Salsa Festival - het eerste salsafestival van Europa

Daarnaast is Haarlem de bakermat van de Europese Salsa festivals waarvan in 1998 de eerste editie plaatsvond. Jaarlijks in oktober organiseert Salsamotion, Haarlems grootste en meest bekende Salsa dansschool, het Internationale Haarlem Salsa Dance Festival waarbij zowel binnen- als buitenlandse leraren worden uitgenodigd om workshops te geven.
Dit Salsa Festival weekend staat in het teken van muziek, dans, veel plezier en het ontmoeten van salsadansers vanuit de hele wereld.
Klik hier voor de website van het salsafestival.nl